Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Oliviera Roellingera
500x500

 

6 kwietnia 2017 w Zespole Szkół Ponadgimnazjanych w Somoninie (Polska, woj. pomorskie) odbędzie się jeden z etapów Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego Oliviera Roellingera, skierowany do uczniów z Polski, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Węgier, Rumunii, Słowacji i Słowenii.

Wspólne działanie dla smacznego i odpowiedzialnego gotowania

Zasoby owoców morza ulegają ciągłemu zmniejszaniu podczas gdy ryby i skorupiaki przyciągają coraz większą liczbę konsumentów. Aby zapewnić realną współpracę pomiędzy poławiaczami, przemysłem morskim a konsumentami, kolejne pokolenia szefów kuchni i kucharzy mają istotną rolę do odegrania. W celu zachowania istniejących zasobów morskich, zadaniem kucharzy powinno być promowanie gatunków niezagrożonych oraz często gatunków mniej znanych.

Jak wziąć udział?

Jesteś uczniem szkoły gastronomicznej (poniżej 25 roku życia)? Zgłoś swoją osobę (określając wiek i kategorię) wysyłając maila z wyrażeniem chęci udziału w konkursie na adres concours@seaweb-eu.org. W odpowiedzi otrzymasz formularz rejestracyjny. Ostateczny termin mija 30 grudnia o północy.

Wyobraź sobie swój własny przepis zawierający niezagrożoną rybę. Stwórz swój własny przepis z gatunku ryby, który nie jest zagrożony.

Po pierwsze – stwórz przepis na  wykwintny smak bazujący na gatunku niezagrożonym, któremu towarzyszy niezagrożony gatunek małży,  innych skorupiaków lub alg. Potrawa ta powinna być wykonana w nie więcej niż 2,5 godziny.

Po drugie – stwórz potrawę w „domowym” stylu z tego samego gatunku ryby użytego do pierwszego przepisu. Przygotowanie tego dania nie może przekroczyć 30 minut.

Niech poprowadzi Cię Twoja kreatywność i nie przegap okazji aby Twoja praca została oceniona przez jury składające się z ze specjalistów gastronomii oraz przemysłu produktów wodnych pod przewodnictwem Oliviera Roellingera.

W stycznia 2017 odbędzie się wybór kandydatów do konkursu, a 8 czerwca 2017 odbędzie się ceremonia wręczenia nagród z okazji Światowego Dnia Oceanów.

Więcej informacji o konkursie udzieli Pani Martyna Grzędzicka martyna.grzedzicka@gmail.com

http://www.kucharze.pl/miedzynarodowy-konkurs-gastronomiczny-oliviera-roellingera/

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500