Gastronomik w wegeprojekcie
500x500

 

Za nami pierwsze z czterech zajęć w ramach projektu #Popojutrze_zawodowo - #EkoLogika, który promuje kuchnię wegańską i wegetariańską. Bierze w nim udział klasa 3Paż razem z p. Anną Dembińską , a wszystkie zajęcia będzie z nami prowadził chef kuchni Ernest Jagodziński - miłośnik i specjalista kuchni azjatyckiej, roślinnych smaków, różnorodności stosowanych ziół i przypraw oraz ciekawych form. Na pierwszy kuchenny ogień poszły: hummus z pastą tahini, oliwa pietruszkowa, niecodzienna zupa z gruszki i pietruszki z przyprawą curry, a na deser - tapioka na mleczku kokosowym z bananami w karmelu z dodatkiem curry. Uczniowie poznali też tajniki niekonwencjonalnego przygotowania kalafiora w wersji chrupiącej i niesamowicie smacznej, a także sposób na wykorzystanie resztek warzyw do przygotowania vege bulionu i "demi glace". Brzmi pięknie, wygląda smacznie, aż szkoda, że nie można spróbować!

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500