Gastronomik na Uniwersytecie Przyrodniczym! Pierwszoklasiści mieli okazję zaznać studenckiego życia i wziąć udział w ciekawych wykładach i ćwiczeniach, które poprowadzili pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Ważne kwestie zostały rozstrzygnięte naukowo! Co wygrywa w walce sok vs nektar vs oranżada? Jak wygląda hodowla mikroorganizmów, np. drożdży? Jak ocenić niszowe oleje roślinne? Natomiast uczniowie klasy 2dż poznawali tajniki wypieku chleba i wszyscy przekonali się, że taki własnoręcznie upieczony smakuje najlepiej. Zobaczyli, jak hoduje się probiotyki oraz wysłuchali ciekawego wykładu, z którego dowiedzieli się, że nie taki gluten straszny, jak go malują! Świetne spotkanie! Bardzo dziękujemy!
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas